Marc Terlouw vertelt over zijn werk bij De Fietsen Van Barendrecht: “Iedere dag is ongelooflijk divers.”

Marc Terlouw (36) werkt in de pas geopende werkplaats van De Fietsen Van te Barendrecht. Hij is al van kleins af aan bezig met fietsen en vindt zijn werk als fietsenmaker dan ook erg leuk. Hij geniet van de technische aspecten en het klantencontact, maar nog het meest van het oplossen van ingewikkelde problemen.

Over Marc

Marc woont samen met zijn vrouw en drie dochters in het centrum van Barendrecht. Als hij niet aan het werk is, kun je hem vaak buiten aantreffen. Hij is namelijk graag in de tuin bezig en rijdt met plezier op zijn gravel racefiets. Als fietsenmaker repareert hij allerlei soorten fietsen. “Eigenlijk repareer ik alles wat ook maar iets met een fiets te maken heeft.” Hij maakt stadsfietsen, elektrische fietsen, racefietsen, mountainbikes, steps en soms een rollator of rolstoel. Ook repareert hij bakfietsen, waaronder ook de elektrische uitvoeringen. 

Foto: De Schakel Barendrecht

Onze locaties

Familiebedrijf

Het fietsenmaker zijn lijkt bij Marc in de familie te zitten. Zijn opa heeft hem in zekere zin geïnspireerd om ook fietsenmaker te worden. “Mijn opa is ooit in zijn achtertuin begonnen met het opknappen en verkopen van tweedehands fietsen. Hij was chauffeur op een tankwagen en veel tankstations hadden daar vroeger een fietsenzaakje naast.” In dat fietsenzaakje kocht hij de oude fietsen, die hij vervolgens netjes opknapte. Marcs vader heeft dit een jaar of 25 geleden overgenomen onder de naam Peter Terlouw Tweewielers. Marc hielp zijn vader hier weleens bij toen nog op school zat. Na de middelbare school ging hij er 4 dagen in de week werken. De vijfde dag ging hij naar school.

Vaardige fietsenmaker

Als fietsenmaker zijn er een aantal vaardigheden die je echt moet bezitten. “Enig technisch inzicht is wel makkelijk, en je moet bereid zijn om je te blijven ontwikkelen.” Omdat er veel verschillende mensen in de werkplaats komen, moet je ook makkelijk contact kunnen leggen. Fietsenmaker is dus echt een sociaal beroep. Marc vindt vooral deze combinatie van techniek en contact met mensen zo leuk. Het is iets dat je in geen andere beroepsgroep terug ziet. “Zie het als een restaurant met een open keuken waar je ook nog met de kok kan praten. Dit maakt iedere dag ongelooflijk divers.”

Neem contact op

Voldoenend werk

Marc vindt veel van zijn werkzaamheden leuk, maar de meeste voldoening haalt hij uit het oplossen van een probleem. “Als iemand zegt dat het niet kan of dat ze alles al geprobeerd hebben gaat het bij mij kriebelen. Als het dan lukt is dat wel mooi.”